Skip to main content

APAM BAKAR KELANTAN



One of arwah umi favourite kuih..
Baru buat semalam. Bila tak diduduk di kelantan tapi suka makan kuih kelantan usaha lah buat sendiri...  Bila makan yang dibeli selalu tak kena dengan selera.

Apam Bakar Kelantan

Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum (optional -supaya tak keras bila sejuk)
3/4 cawan gula pasir (ikut manis yg disukai)
1/4 sdt garam
1 sdt yis segera (optional sebab dah letak tapai)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam *
1 ulas bawang merah *
1/2 inci halia *
1/2 inci lengkuas * (optional)
250 ml air 
4 biji pisang berangan/emas (dilenyek halus)
4 ketul tapai ubikayu (dilenyek halus)
Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus)

* Yang bertanda boleh tumbuk halus atau blender je sekali dgn pisang dan tapai ubi kayu

Cara-cara
Lenyek pisang dan tapai ubi. Masukkan halia dan bawang, garam, gula dan tepung beras. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga sesuai kepekatannya. Masukkan sedikit lada hitam yang ditumbuk.

Peramkan adunan 4 - 5 jam sehingga ia nampak berbuih dan ringan apabila dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan ( nak makan pagi, mlm sblm tdo bleh la buat). Kalau nak peram sejam pun boleh je.

Panaskan non-stick pan, masukkan sedikit minyak. Ambil satu senduk adunan dan bentukkan satu lempeng. Tutup kuali. Bila kuih berbuih, baru dibalikkan.

Biarkan atas adunan berbuih di permukaan dan keperangan di bahagian bawah baru di terbalikkan. Dihidang bersama kelapa parut.

Comments

Popular posts from this blog

DISEBALIK TIUPAN ANGIN

Disebalik tiupan angin itu Ada memori yang menyapa Ada kerinduan yang menjelma Pada setiap kisah yang hadir Menyusuri hidup yang berliku Menjadi tarbiyah terindah untuk ku Segalanya atas Rahmat Mu Ya Allah Yang pahit walaupun duka tapi tetap indah hasilnya Yang manis walaupun suka tapi belum pasti benarnya Bersangka baiklah untuk belajar redho Bersabarlah untuk mendidik jiwa Sungguh perancangan Allah itu sentiasa di luar jangka seorang hamba Bila Allah sayang ujian adalah tanda ingatan "Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah kamu dustakan" -surah Ar Rahman 22112019 4.15pm N.A.A.

RESEPI SAWALA (BUGIS)

RESEPI SAWALA 2 cawan tepung pulut 1/2 cwn tepung gandum  1 sdb gula Garam secukup rasa 1/2 cwn air suam  CARA-CARA -Campur je semua bahan di atas.  -Last sekali masuk air sikit2 tau sampai adunan tak lekat di tangan. Kalau keras boleh tambah air.  -Adunan ni lembut je teksturnya. -Bentuk bulat atau memanjang sikit -Goreng dan toskan minyak BAHAN SALUTAN SAWALA 2 keping nissan saiz kecik (kalau sabah guna gula merah) Sedikit air untul cairkan gula CARA -Kacau sampai hancur dan pekat -Gaul sawala yang telah digoreng tadi sehingga semua bersalut mcm kita buat kuih keria gula merah Akak mo ingatkan iya masa goreng adunan tu api jangan besar nanti meletup kuih tu. Pastu kena kacau2 selalu sampai warna sedikit perang/gelap.. Kalau dekat semenanjung mo sama dengan kuih gegetas resepinya kalau akak tak silap. Cuma bentuk dan salutan gula tu berbeza. Selamat mencuba  Nasib baik mil ajarkan. Tq mamak.. Tapi ini first time menjadi salutan gula merah tu. Selalu...