One of arwah umi favourite kuih..
Baru buat semalam. Bila tak diduduk di kelantan tapi suka makan kuih kelantan usaha lah buat sendiri... Bila makan yang dibeli selalu tak kena dengan selera.
Apam Bakar Kelantan
Bahan-bahan
3 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum (optional -supaya tak keras bila sejuk)
3/4 cawan gula pasir (ikut manis yg disukai)
1/4 sdt garam
1 sdt yis segera (optional sebab dah letak tapai)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam *
1 ulas bawang merah *
1/2 inci halia *
1/2 inci lengkuas * (optional)
250 ml air
4 biji pisang berangan/emas (dilenyek halus)
4 ketul tapai ubikayu (dilenyek halus)
Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus)
* Yang bertanda boleh tumbuk halus atau blender je sekali dgn pisang dan tapai ubi kayu
Cara-cara
Lenyek pisang dan tapai ubi. Masukkan halia dan bawang, garam, gula dan tepung beras. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga sesuai kepekatannya. Masukkan sedikit lada hitam yang ditumbuk.
Peramkan adunan 4 - 5 jam sehingga ia nampak berbuih dan ringan apabila dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan ( nak makan pagi, mlm sblm tdo bleh la buat). Kalau nak peram sejam pun boleh je.
Panaskan non-stick pan, masukkan sedikit minyak. Ambil satu senduk adunan dan bentukkan satu lempeng. Tutup kuali. Bila kuih berbuih, baru dibalikkan.
Biarkan atas adunan berbuih di permukaan dan keperangan di bahagian bawah baru di terbalikkan. Dihidang bersama kelapa parut.
Comments
Post a Comment