Skip to main content

RESEPI LEMPENG NASI

Lempeng nasi orang kampung je..
Tadi akak buat ni untuk breakfast.

Senang je nak buat lempeng nasi ni tau. Ada lebihan nasi dah boleh buat lempeng. Ada pulak lebihan kuah kari semalam nah apalagi boleh guna utk cicah lempeng ke, roti canai ke, roti puri. 😋😋

Korang nak resepi tak.. musim2 PKP ni boleh lah buat utk family. Guna bahan yang ada je..Jimat, sedap dan mengenyangkan.

LEMPENG NASI
2 cwn tepung gandum
2 cwn air
1 cwn nasi 
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa

CARA-CARA
Blender je semua sampai hancur.. done dah boleh senduk dan bakar dalam pan yg tak melekat. Boleh di makan dgn sardin/ kari/ susu pekat/ madu.. Ikut korang lah nak cicah apa yang korang suka pun janji sedap dengan tekak masing2..😁


Lempeng ni sesuai nak makan bila2 je tau utk makan pagi, petang atau malam.. kalau buat pagi memang lembut sampai ke petang lah.


Sebelum lupa tepung yang korang guna tu kan ada yang jenis kena tambah air banyak ada yang kena tambah air sikit. Jadi mula2 korang ikut je resepi tu pastu kalau korang tengok pekat sangat tambahlah air sikit iya..😁

Selamat mencuba

Akak tak pandai masak tapi akak suka mencuba resepi. Resepi ni akak amik dr fb. Pastu ejas lah sendiri ikut selera. Kredit to zie rozie. Moga Allah murahkan rezeki awak sebab bagi resepi kat kitaorang.

Comments

Popular posts from this blog

DISEBALIK TIUPAN ANGIN

Disebalik tiupan angin itu Ada memori yang menyapa Ada kerinduan yang menjelma Pada setiap kisah yang hadir Menyusuri hidup yang berliku Menjadi tarbiyah terindah untuk ku Segalanya atas Rahmat Mu Ya Allah Yang pahit walaupun duka tapi tetap indah hasilnya Yang manis walaupun suka tapi belum pasti benarnya Bersangka baiklah untuk belajar redho Bersabarlah untuk mendidik jiwa Sungguh perancangan Allah itu sentiasa di luar jangka seorang hamba Bila Allah sayang ujian adalah tanda ingatan "Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah kamu dustakan" -surah Ar Rahman 22112019 4.15pm N.A.A.

RESEPI SAWALA (BUGIS)

RESEPI SAWALA 2 cawan tepung pulut 1/2 cwn tepung gandum  1 sdb gula Garam secukup rasa 1/2 cwn air suam  CARA-CARA -Campur je semua bahan di atas.  -Last sekali masuk air sikit2 tau sampai adunan tak lekat di tangan. Kalau keras boleh tambah air.  -Adunan ni lembut je teksturnya. -Bentuk bulat atau memanjang sikit -Goreng dan toskan minyak BAHAN SALUTAN SAWALA 2 keping nissan saiz kecik (kalau sabah guna gula merah) Sedikit air untul cairkan gula CARA -Kacau sampai hancur dan pekat -Gaul sawala yang telah digoreng tadi sehingga semua bersalut mcm kita buat kuih keria gula merah Akak mo ingatkan iya masa goreng adunan tu api jangan besar nanti meletup kuih tu. Pastu kena kacau2 selalu sampai warna sedikit perang/gelap.. Kalau dekat semenanjung mo sama dengan kuih gegetas resepinya kalau akak tak silap. Cuma bentuk dan salutan gula tu berbeza. Selamat mencuba  Nasib baik mil ajarkan. Tq mamak.. Tapi ini first time menjadi salutan gula merah tu. Selalu...

APAM BAKAR KELANTAN

One of arwah umi favourite kuih.. Baru buat semalam. Bila tak diduduk di kelantan tapi suka makan kuih kelantan usaha lah buat sendiri...  Bila makan yang dibeli selalu tak kena dengan selera. Apam Bakar Kelantan Bahan-bahan 3 cawan tepung beras 2 sudu besar tepung gandum (optional -supaya tak keras bila sejuk) 3/4 cawan gula pasir (ikut manis yg disukai) 1/4 sdt garam 1 sdt yis segera (optional sebab dah letak tapai) 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam * 1 ulas bawang merah * 1/2 inci halia * 1/2 inci lengkuas * (optional) 250 ml air  4 biji pisang berangan/emas (dilenyek halus) 4 ketul tapai ubikayu (dilenyek halus) Kelapa parut putih dan sedikit garam (dikukus) * Yang bertanda boleh tumbuk halus atau blender je sekali dgn pisang dan tapai ubi kayu Cara-cara Lenyek pisang dan tapai ubi. Masukkan halia dan bawang, garam, gula dan tepung beras. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga sesuai kepekatannya. Masukkan sedikit lada hitam yang ditumbuk. Peramkan adunan 4 ...