Lempeng nasi orang kampung je..
Tadi akak buat ni untuk breakfast.
Senang je nak buat lempeng nasi ni tau. Ada lebihan nasi dah boleh buat lempeng. Ada pulak lebihan kuah kari semalam nah apalagi boleh guna utk cicah lempeng ke, roti canai ke, roti puri. 😋😋
Korang nak resepi tak.. musim2 PKP ni boleh lah buat utk family. Guna bahan yang ada je..Jimat, sedap dan mengenyangkan.
LEMPENG NASI
2 cwn tepung gandum
2 cwn air
1 cwn nasi
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
CARA-CARA
Blender je semua sampai hancur.. done dah boleh senduk dan bakar dalam pan yg tak melekat. Boleh di makan dgn sardin/ kari/ susu pekat/ madu.. Ikut korang lah nak cicah apa yang korang suka pun janji sedap dengan tekak masing2..😁
Lempeng ni sesuai nak makan bila2 je tau utk makan pagi, petang atau malam.. kalau buat pagi memang lembut sampai ke petang lah.
Sebelum lupa tepung yang korang guna tu kan ada yang jenis kena tambah air banyak ada yang kena tambah air sikit. Jadi mula2 korang ikut je resepi tu pastu kalau korang tengok pekat sangat tambahlah air sikit iya..😁
Selamat mencuba
Akak tak pandai masak tapi akak suka mencuba resepi. Resepi ni akak amik dr fb. Pastu ejas lah sendiri ikut selera. Kredit to zie rozie. Moga Allah murahkan rezeki awak sebab bagi resepi kat kitaorang.
Comments
Post a Comment